Friday, April 29, 2011

Kecik punya hal


tet: terlajak perahu boleh di undur
tot:...ko kenapa??
tet: begang!
tot: kat sape??
tet: stakatni senarai yg aku begang tu masih manusia la...belum lg ikan lumba2
tot: ooo ek..ok
tet: begang giler aku...sesuka hati jek  nak type2 cenggitu...ingt aku niii takdek perasaan ke??..
tot: oooooo...relex arr
tet: ko leh ar relex..tak kene kat ko...
tot: hohoho....

takyah la gaduh benda2 kecik
terlajak perahu boleh di undur
terlajak menaip??
...
...
..hehehe 
kan ada backspace..

p/s: ....relex ek tet kecik punya hal............

Thursday, April 28, 2011

Tuntuni langkahku Ya Rabb...

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

a next step. ya Allah, berkati kami
final decision. final arrangement.
we can plan, but Allah will decide.
pemilik hati itu Allah, dan Dia juga yang memilih hati yang mana ke arahnya.
Dia juga Penguasa, yang menentukan pergerakan setiap satu nya.
Dia juga Pengasih, mengasihi setiap makhluk yang menghadap penuh harapan kepadaNya.
Dia juga Penyayang, menyayangi setiap yang bergelar hamba, dan mempraktikkan kehambaan.
Dia juga. Penerima dan Pemakbul doa.
ya Allah, lancarkanlah, permudahkanlah, berkatilah.
amin.amin.amin.
Allah, andai ini yang terbaik, kuatkan lah ya Allah,
Allah, andai ini yang sebaliknya, kuatkan lah kami dalam menerima segala ketentuanMu ya Rabb..

Allah ghayatuna
Ar rasul Qudwatuna
Alquran dusturuna
Aj jihadu sabiluna
 
 
al Mautu Fi Sabilillah
Asma' amanina
 
 
 
p/s: semoga segalanya berjalan lancar ke arah mencari damai n tenang dalam kehidupan di dunia dan buat peneman perjuangan di jalan dakwah...tuntuni langkah ku Ya Rabb..

memberi dan menerima


"If you want to be happy, then you should spread your kindness."
- annemishi-

Isn't it?

memberi itu lebih baik dari menerima.
memberi dengan ikhlas.
anything yg baik lah...
yg tak baik tak payah ceritalah.

bak kata member kami,
kalau seorang ibu itu yg memberi sesuatu kepada anaknya,
siapakah yg lebih terasa kebahagiaan tuh?
of kos si anak suka kan, tapi, si ibu tuh lagi terasa dia punya kebahagiaan tuh.
tak caya, tunggulah nanti bila korang ada anak sendiri nanti. 
*gaya cam kam ada jek. heh.

kalau ada orang sedia nak memberi, mesti ada orang yg kena menerima.
kan?
barulah terjadinya mutual communication .. 
(erk? really?)
 
ok ape2 je la..

cuma nak kasi tau nye...
jom kite sama2 jadi org yang suka memberi tanpa minta di balas
kumpul saham untuk akhirat!
jom3!!
 

Wednesday, April 27, 2011

entry khas untuk zety

:babyzety...ermm..nak ikut boleh tak??

:terharuboleh laaaaa..

:gelengye..ye..boleh

hohohoho...sudah2...hamboi2...
kepada zety;
semoga dipermudahkan perjalanan
have a nice trip
hoho jadi org serawak lah peh ni
:ragu
jgn carik org serawak dah!
hehehe..jauh kami nak p kenduri nyek

kenangan bersama zety di LESTARI
 Sila jadik Miss Zety yg baik hati kepada student2 ye
dulu cikgu...sekalah lecturer!
terbaiklah zety

so, selamat pergi ye Zety.
ingat pesan mak ayah.

jangan nakal2.
jangan cari pasal.

ayuhla berbuat baik sesama manusia.
kalau rasa hidup masih lama, silalah berbuat dosa.

tapi kalau rasa belum layak ke syurga.
buat lah apa yang patut yek...
hehehehehehe

p/s: ...mesti rindu zety peh ni...





kisah lama2

hehehe shbt2 ramai yg tengah mode exam
nak mencelah gak la
walaupun kami dah hbs exam
(1 paper je pun...kecoh macam amik 10 paper hohoho)

teringat la dolu2 masa duk mawar kat uitm shah alam tu
time exam memang tention la kan
macam2 benda fikir kat kepala otak ni
tu belum lg fikir benda2 yg disebabkan persekitaran mempengaruhi pemikiran
nak tau tak pe benda yg tak suka time2 'exam mode' dolu2 kala...

1- tgh tention tak dpt jwb...ramai plak kawan2 angkat tangan mintak kertas..
2-baru nak ingt formula ada plak pengawas exam pompuan pakai kasut tumut yg bunyi2 tu lalu tepi kami...keletak..keletuk...spoil giler...
3-pengawas jenguk kertas jawapan kami bnyk2 kali....rimas sehhh...
4-masa exam 2-3 jam ...minut ke 40 dah terkebil2 dah..tak tau nak jwb pe...
5-masuk exam tp study tak hbs lg...
6-jwab exam dgn penuh kebuluran
7-mengantuk...lg parah leh lak tertido jwb exam...
8-panas hati tgk kwn2 yg sengal bwk toyol..bukan toyol je ada...langsuir pun ada kadang2 tu...
9-hati kering jek bile nak gi exam tgk org lain dah  bwk beg balik kg
10-agak begang kalau time nak exam study punya la bersemangat tp tak faham2
11-masa dalam dewan exam lect lalu senyum2 tgk kertas jwpn kami...konfius..stress2...

bnyk lg perasan2 yg sengal tu.. ermmm bile terkenang benda yg lalu..mampu tersenyum penuh syukur...mampu rupanya mengharungi segala perkara itu...tp ce masa kejadian,...adehhh memang aci tabah je la nak hadapi..nak fikir apa plak jadi esok ni...
apepun kawan2 yg masih belum hbs exam
anda mampu mengharinginye
sabar n tabah

tenang je k
tawakal lepas berusaha sedaya mampu
doa bnyk2 moga dipermudahkan

\(^_^)/

Tuesday, April 26, 2011

pujuk hati


Ups n downs in life are common..

semalam gembira, esok belum tentu mampu tersenyum...
begitulah lumrah dlm hidup selagi kita bergelar manusia,
khalifah Allah di bumi ini. 
Setiap dugaan tu ialah tanda kasih sayang Allah, 
yakin akan itu dan kami redha.




p/s: sedang n akan terus belajar tentang hidup bergelar hamba...




Monday, April 25, 2011

meringankan hati yang sarat dan berat


memikirkan amanat n t/jwb yg perlu di pikul 
dalam keadaan yg tidak bersedia mengundang stress yg berhari2
tp...cukup2 dah la kot nak stress nyek
tak larat layan stress

now is start to move

Kena betulkan balik niat.


Ya Allah, berikanlah kekuatan yg jitu dalam memegang beban tanggungjawab mu ini.
Amiin. 

mohon doa drpd shbt2... terima kasih atas kepercayaan yg diberi..
walaupun berat hati pada awalnye...
namun bila memikirkan atas dasar aqidah ini kami berjuang dan pasti untuk mencari redho Allah
gagahkan juga  


"Wahai orang-orang yg beriman, jika kamu menolong agama Allah, niscaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu," Muhammad : 7.
 
sangat percaya dan yakin Allah sentiasa dekat
 
p/s: isnin yg damai walaupun tekak masih perit...alhamdulillah masih mampu untuk mengatur langkah

Sunday, April 24, 2011

i need more than tabah!!

(tajuk entry...ayat pinjam)

tak kire nak pakai gak
serius i need it!!!

Allah
Allah
Allah

bgn pg tadi kepala pusing2
semlm meting baru jek nak berlapang dada dengan apa yg telah tercatat
mlm dpt sms...huhuhuhu
sekali lg..memerlukan berlapang dada tahap gunung.. lg hebat..
huhuhu


mampukah??
layakkah??

bile segala benda dtng tiba2 n serentak

I NEED MORE THAN TABAH!

".........amik masa arini utk recover dr demam dan pujuk hati untuk menerima dengan hati yg terbuka dan redho"

syukran atas kata2 itu...sngt bermakna...sedang n sngt berusaha untuk berlapang dada atas segala2nye
sesungguhnya faham n tahu akan sesuatu tu adalah atas ketentuan yg Maha Kuasa

wahai Allah
Kau mengetahui akan perihal diri ku lebih drpd apa yg kuketahui..
Hamba Mu yg kerdil lg hina ini meminta kepadaMu
jgn kau biarkan aku terkapai2 tanpa pimpinan drpd Mu

“…Wahai jiwa yang tenang.Kembalilah kepada Tuhan-Mu dengan hati yang redha dan diredhaiNya.Maka masuklah kedalam golongan hamba-hambaKu dan masuklah ke dalam syurga-Ku..”
(Al-Fajr : 27-30)

akhirnya kalam Allah jua yg memberikan ketenangan jiwa yg mutlak
terima kasih ya Allah atas pujukan lembutMu..

p/s:....jgn biar tenang jiwa ku pergi ya Allah....T_T...

Friday, April 22, 2011

hei hati! ...sila kuat!



salam jumaat buat semua (^_^)

penghulu segala hari

pg tadi bangun pagi hati tak kuat...
sedih mungkin...ke rindu...
rindu kat shbt2..
rindu masa bersama shbt dulu2
rindu dekat pusat islam kat uitm pineng 
(tempat membesar n kenal erti perjuangan hidup bermatlamat)...
rindu kat surau mawar uitm shah alam 
(tempat selalu wat iftar)
rindu zaman2 kene tamrin...
rindu shbt kat jambori nisa'

dan tiba2 terasa macam nak mengingatkan diri tentang sesuatu;

jangan cakap mengenai semangat pejuang islam, 
andai diri masih terperuk di atas katil membiarkan azan beralun pergi

jangan cakap mengenai pentingnya sang rijal, 
andai diri masih mahu dibiar membelenggu jahiliyah diri

jangan cakap mengeani 3% andai diri,
masih berat ke tikar sejadah, solat waktu masih belum jadi prioriti

jangan cakap mengenai kekuatan pasukan Badar, 
andai diri masih lesu bangun qiam dalam 2/3 malam hari

jangan cakap mengenai keteguhan sahabat dulu , 
andai diri masih terkial, ukhuwah hanya tinggal saki baki.

jangan cakap mengenai front liner andai 
perkara basic masih belum bertapak dalam hati..
:'''
sama2 muhasabah kembali. kerana yang ditimbang nanti, diri sendiri.
Allah.. :''



bawa aku ke arahMu...
biarkan aku berlari mengejar cintaMu..
cinta yang mendrive ku berkorban untukMu.. :''
 
p/s:..kenapa la rapuh sngt hati ni...benda tak masuk akal pun nak sayu2 bagai...adeh...ya Allah peliharalah hatiku.. dan permudahkanlah segalanya..





Thursday, April 21, 2011

puteri semut yang sengal- (*_*)


"Jika isteri menangis dihadapanmu….
hargai lah ia sebelum terlewat…
Jika seorang isteri menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…
Jika kau memegang tangannya saat dia menangis, dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu..
Jika kau membiarkannya pergi, dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah, hanya jika dia sangat menyayangimu.
........................
......................
......................."

sebenarnye artikel ni dah lama...tadi bosan2 baca la balik... banyk dalam blog2 shbt dok cerita dan
share pasal artikel ni...


kalau kami kan..
hehehehe
kami cuma nak cakap satu jek...

"wahai suami ku yg comel...boleh tak sy nak..kalau sy nangis macam org gile kat depan awk nanti kan.. boleh tak awk jgn nak tanya2 kat sy kenapa2?..tapi awk duduk depan sy dan ngaji sedap2...sy tau suara awk sedap...awk dapat pahala..sy pun tenang...hehehehe..boleh tak?"

(hahahahhahahaha....bile sengal tu datang memang rupa ini puteri semut ni...harap tabah la membaca nye nyek..memang payah nak control puteri semut ni..entah apa tebiat nye tah...adehhh)


p/s: ...lapo....huhuhu

baju melayu hijau serindit


ermmm macam bestkan tajuk cerita ni..



kami suka tgk budak lelaki pakai baju hijau muda + kupiah...
sweetnyeeeeeeeee

(*_*)
ok kami sedang sengal!
jgn di layan!!

p/s:...zan ajak p pesta buka...kak syida ajak p pesta buku...mimi pun ajak jugak....waaaaaaaaaaaaaaaa nak ikutttttttttttttt...tp...
time diorg ajak tu ada benda penting yg nak satel...
adehhh...tabah2

Wednesday, April 20, 2011

dari hati kembali ke hati

segala yang dari hati, perlu dirawat dengan hati

segala yang dari hati, perlu dipulangkan kepada hati

segala yang dari hati, perlu diserahkan pada pemilik hati.

siapa pemilik hati??

tanpa ragu lg sangsi

ALLAH RABBUL IZZATI

sedang memujuk hati mungkin..
exam berakhir sudah..
senyum lembut tatkala kaki melangkah keluar dewan

kembalikan segala rasa yg wujud sebentar tadi kepada pemilik yg memberi pinjam segala rasa itu

segalanye telah selesai
semoga tiada rasa sesal 
tawakkal itu sahaja yang tinggal

'Apa yang diharap
tapi tak dapat
adalah nikmat
yang paling padat.'

-A Samad Said

antara kata-kata yg berjaya memujuk hati...
 
buat;
mak, bapak, adik-bradik, shbt2, kawan2, kamu, awk, anda, mereka, kalian
 
terima kasih atas doa-doa kalian semua
mohon jangan putus untuk mendoakan kami dalam apa jua
hidup adalah perjuang
perjuang untuk menentukan kebahagian di 'sana' kelak
atas tiket berjuang itu kami hidup
pasti
tanpa ragu
ujian itu ada terhidang di depan mata
ujian lama yg berjaya
alhamdulillah Allah beri kekuatan untuk menempuhinya
ujian yg gagal untuk ditempuh
Allah terimalah sabarku yg sedikit itu

apepun yg terjadi
life is goes on
no turning back
past is past
try to stand up
for the better life
in a future
insyaAllah

drama exam berakhir sudah....drama yg lain pula akan mencul...of cozz
drama thesis yg ratting tinggi ini akan mengambil alih

Allah
permudahkanlah
Allah
bantulah
Allah
Allah
Allah
Alhamdulillah

syukur atas segala nikmatMU 
sesungguhnya cintaMU..kasihMU..tanpa syarat..
mohon Redho Mu ya Allah tatkala nadiku berdenyut di atas bumi Mu ini...

p/s: puteri semut walaupun memiliki hati yg kecil namun berjiwa besar (yeke??)
insyaAllah
sedang n sangat berusaha untuk berjiwa besar demi Islam semestinya..juga buat ayahanda n bonda En Abu Bakar n Pn Siti Rahmah.. juga buat insan terpenting dalam hidup selepas Allah dan Rasul oneday..insyaAllah..T_T..=]
 
 
CUTE KAN PANDA NIIII...;-P

exam *sambil senyum penuh ceria*



kejap2 lg akan memulakan perjuangan di medan juang pen dan kertas

hari ini kami exam 
(buat kali pertama nye selepas 2thn tak jejak dewan exam)

mohon doanya drpd kalian (selalu)


p/s: ..mode biasa2 je...baru lepas call mak..hahahha..lawak2.. mak buat lawak di pg2 hari...tq mak..doakan ye... insyaAllah oneday nanti mak leh tanya soklan tu balik kat yuz...hahahha...
mak..
tq coz sentiasa n tak pernah putus doa untuk yuz..


Tuesday, April 19, 2011

exam...ermmm...erk!


Onion Icons

hmm.. bile nak exam kene wat pe ek ???

MSN Onion Emoticon
exam??!!!
huh.. ngeri..ngeri....?? takutnye.. takut sebab...sebab.. study tak hbs lg huhu..
 
Onion Emoticon Set 
.. argh.. kenapa mesti ada exam niiiiiiii????
 
MSN Onion Emoticon Set

ok... x pa.. just relax.. x prlu stress..
relax.. relaxX.. relaXXX!!!

apa yg penting???
relex jek..cool.. haha..cool la sngt nii..


MSN Onion Emoticons
hehe..
jgn terlalu risau walaupun esok exam
tenang je k
stdy dgn tabah.. walaupun last minute..hoho.. insyaAllah.. segalanya mungkin..
o00kk!!! cheer up..!!
jgn tido plak!!!
study!!!...
 
p/s: memang sengal la puteri semut ni....sempat gi dia update blog!..hohoho

my hobbies

my hobbies

Nini mouse eating!
Nini mousesleeping!
Nini mouse surfing d intrnet!
Nini mouse studying! (ye ke?) haha..
Nini mouse playing!
p/s: hohohoho wei...otak sengal la...malehnye nak baca buku niii....walaupun semangt nak baca buku tu hanyalah plastik semata2...tp sebab tet ckp...
 plastik pun plastik la... janji study
study...study...keee.
Zzzzzz.... boleh tak?? kejap jek...hehhe
;-p


law of examination

if you can't convince them,
make them confius!!

hohohoho

jom p exam esok!
(^_^)


p/s: hopefully soklan senang la esok..bukan stakat senang di baca yek...

Monday, April 18, 2011

saat diuji...

bile saat2 akhir di uji
tabah lah..
insyaAllah
kami yakin anda mampu untuk menghadapinya!!

(*_^)/


p/s: kepada anda, kamu dan mereka yg bakal menghadapi exam, presentation n apepun jenis ujian semoga dipermudahkan n selamat maju jaya...
majulah sukan untuk negara 
(huhuhu ape kes lak niii...huhu sila la abaikan)
(@_@)
;p

faham...or..just hafal???

hohohoho...

tet: hbs dah study
tot: ermm (soklan paling stress time2 nak exam nii...)
tet: ko dah tgk tak pasal sampling
tot: ermm (ni...yg kami malas ni.... uish belum tgk laaaaaa!!! jgn la tanya2..tau la dah tgk! huhuhu)
tet: yg pasal ethic in research tu masuk tak
tot: *buat muka blur* (mana la kami tau...kami bukan prof rusila...)
tet: dalam qualitative ada berapa kaedah lg ek
tot: 7
tet; eh yeke.. kenapa bnyk sngt...bukan tiga ke..
tot: *angkat kening* (uish hangin la pulak.... memang 7 laaaaaa... kami dah baca dah)
tet: apa jek yg 7 tu?
tot: Observation, Interviews, Focus group interviews/discussions, Participant observation, Histriography & oral traditions, Case studies, Content analysis
tet: dalam quantitative kan ada bnyk kan yang mana yg masuk?
tot:*geleng kepala* (wawawa sekali lg...kami bukan prof faridah...)

...........................................................

fuhhhh...dugaan2.. time2 nak exam ni memang stress..bukan pasal stress nak baca buku..stress dgn persoalan dan pertanyaan drpd org sekeliling yg pelbagai... hohohoho..
doakan kami ek... dah dekat dua thn ni tak jejak dewan exam... paling last jwb exam 2009... walupun exam ni 25% jek..of coz cuak gak la...

walaupun bnyk benda tak baca lg
masih ada harapan...(hahaha sedapkan hati sendiri....)

"Dan tuhanmu berfirman: Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya
Aku perkenankan doa permohonan kamu"
(Surah Al-Mu'min, 40:60)
 
bantulah aku Ya Allah
dan bantulah semua shbt2 ku
permudahkan kami dalam menumpuh peperiksaan ini.
ameen..

Sunday, April 17, 2011

Banyak lagi...

selak punya selak..
banyak lagi...
pandang ke sebalah ...
banyak lagi..
usha dalam beg..
bnyk lagi..

fuhh
bnyk lagi rupanya helaian2 buku yg masih belum dibaca
bnyk lagi nota2 yg masih belum dijamah oleh mata

tp...
sempat plak ek update blog..
sempat lg baca buku jaja&din mlm td
adehhhhhhhhhh


kita=pemudakah...??

Peranan pemuda Islam hari ini ialah suatu peranan dan tanggungjawab yang berat, jalannya penuh dengan onak.
Tanggungjawab mendirikan Islam dalam realiti kehidupan manusia hari ini memerlukan kepada generasi Al-Quran yang baru mengikut generasi Al-Quran pertama.
Pada hari itu barulah orang-orang mukmin akan bergembira dengan pertolongan Allah.

                                           - petikan dari Generasi Pemuda dan Perubahan tulisan Fathi Yakan-



Kita=Pemuda
Bagaimana?
Kita=Generasi Al-Quran
Bolehkah?
Kita=Harapan ummah
Sedarkah?
Kita= Realiti atau fantasi?

~Things for us to ponder upon~ 
 


Friday, April 15, 2011

menarik nafas lega..

agaklah..

alhamdulillah
alhamdulillah
alhamdulillah
seakan2 satu batu besar di atas kepala telah selamat dialihkan perlahan-lahan
Allah syukur atas kemudahan yg Kau beri
perbincangan antara kami n SV sangat2 memudahkan urusan kami lepas ni
sekali lg tanpa mengecewakan..SV sangat membantu tanpa rasa jemu mengulangi perkara2 yang telah diterangkan sebenarnya untuk lebih memberikan gambaran tetang thesis yg bakal dibuat

insyaAllah agak boleh tersenyum
nampak sudah jalan mana yg perlu dilalui..
byk lalang2 telah ditebas..

Allah ..
mudahkan lah urusan hambaMu ini
berilah kekuatan dan keazaman yang tinggi 
agar kuat kaki melangkah
agar teguh hati merasa segala rasa yg bakal ditemui 
Allah
mudahkan aku dalam menerokai satu lg cabang ilmuMU
kurnikanlah aku ilham sesungguhnya Kau la sebaik2 pengurnia


Thursday, April 14, 2011

HEALING...

video

menjadi peneman telinga
tatkala jiwa patah..hati kebas...mata mengantuk..minda tumpul...
nice song full with energy!
try it...


renung sejenak..

Dari Abu Hurairah r.a berkata: " Rasulullah SAW bersabda, "Sesungguhnya ALLAH Ta'ala berfirman, ' Barangsiapa memusuhi wali-Ku, maka aku akan mengumumkan perang dengannya. Tidak ada taqarrub seorang hamba kepadaKu yang lebih aku cintai daripada beribadah dengan apa yang telah Aku wajibkan kepadaNya. Dan hambaKu yang selalu mendekatkan diri kepadaKu dengan nawafil, maka aku akan mencintainya. Dan jika aku telah mencintainya, maka aku adalah pendengarannya yang dia gunakan untuk mendengar, penglihatan yang dia gunakan untuk melihat, tangan yang digunakan untuk memukul dan kakinya yang digunakan untuk berjalan. Jika dia meminta kepadaKu, nescaya aku beri dan jika dia minta perlindungan padaKu, nescaya aku lindungi'". (HR Bukhari)

ermm...

tenang..
anginnya tenang..
suara ombaknya juga tenang..
di tepi teguhnya jurang dan batuan..
lembut laut memukul

mode: nak tgk laut...huhuhu...kenapakah?? 
rasanye lama dah tak tgk laut.. laut tu salah satu nikmat Allah kepada kita

Derapan langkah

bernafas dalam jiwa hamba,
melangkah mencari cinta,
menggapai redha, 
setiap langkah yang dihayun, 
nafas yang dihembus, 
aku ingin semakin dekat padaMu.
izinkan aku Ya Allah..
izinkan aku mengapai redhaMU
...........

p/s: mencari diri yg hilang...mengutip semula semangat dalam kegemilangan masa lalu..untuk bekalan melangkah kaki untuk masa hadapan...

ukhwah...

itu anugerah

alhamdulillah thummal hamdulillah
syukur Ya Allah
mengurniakan aku shbt yg baik lg mendamaikan
dan sngt mudah menghulurkan bantuan tatkala diri ini dalam kesusahan

p/s: sngt berusaha untuk menjadi shbt yg baik juga buat semua shbt2....

Wednesday, April 13, 2011

takdek tajuk...

tet: wei apa benda ni wei..
tot: ko rasa apa?
tet: maca nota kaki jek
tot: tak la.... tu nota siku tu...aku belum rasa nak buat nota kaki lg..siku2 baru..
tet: ooo ekk ada ekk..
tot: tu yg aku buat tu...ada la tu...
tet:*menggarukan kepala yg tak gatal..

dan akhirnye tet merasakan cukup je la wat master ni...macam ngeri jek tgk budak2 phd ni...dah macam org2 yg tak berpijak di bumi nyata..kata2 dan perkataan yg keluar pun dah macam bombastik giler...kot tak faham apa yg diorg ckp serius loss giler..huhuhu

p/s: sabar la tot....hidup memang camtu...time sengal+stress+overdos suger+kadar pengaratan n pengoksidaan yg tinggi datang menjengah...apa lg nak kata terima je la..layan kan jek...suk lusa rasa2 lain lak muncul...
penantian hanya waktu!(ayat pinjam ;-P)


pesan ibu kepada anak tentang bunga...


jika mahu memilih bunga
pilihlah kelopak ungu
kerana ia lebih cantik..
atau yang kelopaknye lebat
karana ia lebih kembang
atau yang kekal kembang hingga ke petang
kerana ia lebih tahan

atau pilihla bunga yang jarang dilihat..
apa nama bunga itu?
tetttttttttttttt

(hohohoho... merepek sudah..kami pun tak dapat kesan apa masalah kami sampai terkeluar entry yg macam ni...kalau korang pelik n tak faham...kami lg pelik dan tak faham...layan kan je laaa ekk)

"Tetapi kalau diberi pilihan, saya lebih suka permata dari bunga" -pakcik jual cincin.
 
(hahaha..apa kene mengena lak pakcik jual cincin dalam pesanan ni??? entah sekali lg kami dah buat kerja merepek tak hengat.. apa2 je la.. hari ni audit kat opis.. so macam sengal2 gak la kan rasa.. pg2 officer dah msk check meja n so on...)

"tapi kalau ada bunga n permata depan mata...saya amik dua2"
(pergh giler tamak!)


apepun bersyukurla dengan apa yang ada ..
jangan terlalu mengaharap 
dan jangan pula sampai tidak pandai untuk menilai n membuat pilihan
hidup adalah percaturan
antara gembira dan sedih
antara damai dan sengsara
antara suka dan duka
pilihan di tangan kita..
tetapi jgn lupa akan kuasa Yang Maha Berkuasa
andai diuji
sabarlah
tabahlah
dan berbahagialah kerana Allah menyayangimu lalu menimpakan ujian buatmu..
so
senyum jek walau langit kehidupan kita mendung k!

Tuesday, April 12, 2011

Pelangi...tak nampak pun...

"If you want to see rainbow, there must be rain..
If you want to have rainbow in your heart, there must be tears in your eyes.."
.:Maulana Rumi:.
nak sesuatu yg bahagia... nak sesuatu yang best... tak kisahlah apepun.. perjuangan..hidup.. study.. kerja..
Masa.
Tenaga.
Jiwa.
Harta.
Seluruhnya untuk Allah. tarbiyyah bukanlah segalanye...TAPI...segalanye bermula dgn tarbiyyah.. ke camne?? hikayat sebuah hidup menuju kehidupan yg menjadikan perjuangan sebagai jalan daulah sebagai tujuan..

(ya Allah hidupkanlah aku dgn kahidupan hamba
matikanlah aku dgn kematian hamba
dan tempatkan aku kelak di kalangan hamaba yg kau redoi)
 
p/s:.....sedang mencari ibrah atas apa yg terjadi.... Ya Allah tabah kan diri dan hati...

tabah...


belajar untuk hidup bukan sesuatu yg mudah
jom blajar kasi pandai!


Monday, April 11, 2011

kepala berat..

tau dah sebab apa...
(terlebih minum kopi 2 harini...tido pun tak cukup...memang carik pasal..)
huhuhu..

rasa macam nak tido..
 tp..

kerja melambak

...T_T...


proses yg tidak mudah

PEMBINAAN RUMAH PN ROHANI DAN SAHSIAH RUPA DIRI!

entry bertegur sape

(^_^)
Assalamualaikum
selamat pagi

selamat kembali ke office
selamat melaksanakan tugas2 yg masih tertangguh, baru dan lama
selamat menduduki exam buat mereka2 yg sedang tabah menempuh exam

p/s: hari minggu yg sangat sibuk dipenuhi dgn pelbagai aktiviti...terima kasih kp shbt2 terutama kak ija n lina yg memberi kepercayaan kepada yuz.... tq juga kepada semua shbt2 yg telah bekerja keras dan bertungkus lumus menjayakan AGM.. korang memang terbaiklah!...ermm.. hari ni kepala weng sikit... kaki masih sakit lg...hohohoho.. maklumla..sabtu pg tu 1st time jogging untuk thn ni...tabah je la...nampak no maleh jogging...hohohoh

Friday, April 8, 2011

tq siti zuhaili...

sebab kasi......
perfume air fresherner!

comey kan?
suka2!
\(^_^)/

p/s: tq Zue coz memahami yuz...hehehehe...kejap2 lg yuz p sangkut kat dalam kereta ek...

Mana pagar?

Apabila kebebasan diberi, kita tercari-cari mana pagarnya....

Syukurlah jika kita masih mencari pagar untuk melihat seluas mana sebenarnya bilik kebebasan yang kita kecapi sekarang...

Dan duduklah sebentar, jika anda rasa anda sudah berlari terlalu jauh semata-mata untuk mencapai ke hujung bilik yang entah bila kan sampai

Pejamkan mata, dan rasalah

Kebebasan ini sebenarnya cabaran

Sama ada kita rasa diri bertuhan

Yang mengetahui atas sebab apa kita diciptakan...

(mungkin agak sukar untuk memahami bait kata2 ini...layan kan jek...sedang menghayun jari jemari..maka kata2 itu yg terkeluar...sudi2kanlah membacanya yek)

p/s: salam jumaat shbt2..(^_^)

Wednesday, April 6, 2011

salam imtihan

buat semua shbt handai yang bakal menduduki final exam.. 
sila la tabah ye.. 
saat yg paling stress ni memang memerlukan ketahanan  mental n emosi yg tinggi
bile sampai kepada tahap yang sngt mencabar sehingga rasa nak give up...
ingat...
jangan direnung letihnya usaha..
sebaliknya..
renunglah manisnye sebuah kejayaan
(sedang bermain dgn kata-kata dengan harapan agar shbt2 yg sedang berjihat di medan akademik bertambah bersemangat)

TABAH K!
(^_-)

p/s: dapat jek paper soalan..kerut je dahi dulu ek..senyum..dah kire berapa kerutan..then jawab...jawab je....biasanyek soklan senang....senang dibaca la... nak jawab tu yg payah..apapun keadaannye..hadapilah exam dgn tenang n jayanya!!

freedom


video
 
Gathered here with my family,
My neighbours and my friends,
Standing front together against oppression holding hands. 


It doesn't matter where you're from,
Or if you're young,woman or an old man,
We're here for the same reason we want to take back our land.

Oh God thank you,
For giving us strength to,
Hold on,
And now we're here together...

Calling You for freedom... freedom,
I know You can hear our call..oooo,
Calling for freedom,
Fighting for freedom,
I know You won't let us fall ooo.
 

I know You hear it God.
We've been a prisoner in our homes,
And we've been afraid to talk,
I dream myself to be free,
Just to be free.
 

Now won't you take another step,
Towards the life you call it freedom,
Can't you see our dreams get closer,closer,
We're almost there.


Oh God thank you,
For giving us strength to,
Hold on,
And now we're here together...

Calling You for freedom... freedom,

I know You can hear our call,

Calling for freedom,

Fighting for freedom,

I know You won't let us fall ooo.

I can feel the pride in the air,
And it makes me strong to see that everyone,
Standing together holding hands in unity,
Shouting out loud,
Demanding their rights for freedom.
 

This is it,
And we're not backing off
Oh God we know you hear our call
 
p/s: thank you to tett coz introducing me this song.. nice n cool..(^_^)

Monday, April 4, 2011

perihal

perihal mencintamu bukan tentang hidup bersama mati berdua,
tapi tentang rasa dikejami waktu-waktu tak bisa menggagah diri bila kau tiada.

jangan tertipu..sekadar saja2..memenuhi ruang kata n jiwa..
sesajek buat gempak sikit di pagi yang seakan2 kurang bermaya..mata layu n kuyu melihat assignment yg tak siap2 lagi ni..tabah je la..

sesajek melontar kata yang sengal...hehehe.. sangat selalu berpesan kepada diri agar tabah bila kesengalan mula menguasai

meruntuhkan dinding rasa dan tembok hati bukan mudah.. ada bisa yang perlu dirasa..ada luka yang perlu dihadapi...ada sakit yang pasti menjenguk..

sekali lagi...hanya sekadar suka2... hehe...

p/s: adehhh apekah??? pagi2 dah takleh nak fikir nomal nieeee... k2..TABAH!