Wednesday, December 29, 2010

Pembetulan

apa yang penting???

KERJASAMA!!
..
..
..
salah tu bro!!

SOLAT LIMA WAKTU TU LAGI PENTING!!

tiang kene kukuh n kuat sebab tiang akan menampung loading drpd slab, roof n akan distribute ke foundation.. bila foundation ada tapi tiang tak kukuh..tak guna juga.. jadi sama2lah kite semua jaga tiang masing2 supaya mudah hidup di SANA kelak..

mencari diri..


"Dan Dia lah Tuhan yang menerima taubat dari hamba-hambaNya.
serta memaafkan kejahatan-kejahatan (yang mereka lakukan).
dan Ia mengetahui akan apa yang kamu semua kerjakan.
Dan Ia memperkenankan doa permohonan orang-orang yang beriman serta beramal soleh.
dan Ia menambahi mereka dari limpah kurniaNya (selain dari yang mereka pohonkan)...."

mencari diri untuk rasa tenang..
mencari diri untuk rasa damai..
mencari diri untuk rasa kehambaan..
campakkan sedikit rasa damai dalam hatiku Ya Rubb.. agar aku dapat merasai nikmanya tenang agar aku akan terus menjadi hamba yg sebenar-benarnya hamba.. 

Tuesday, December 28, 2010

emosi kami terganggu bile..

tetiba2 ada org advice salah timing..
kami tgh tention nak siapkan proposal
tention dgn report melambak2
tention dgn benda2 yg terbuku kat hati
tiba2..
kene basuh lak..

sila la basuh time lain.. time kami free n bersedia tuk di basuh..
down kot..sesuka hati nak advice cam tu
kami sensitive
yes i did!
i'm emo
yes i did!
i'm just like a typical women.. 
so plaese jgn nak koyakkan hati kami 
sebab bile dah koyak susah nak recover balik
lain kali nak advice ke basuh ke ape ke.. tanya dulu kami ok ke tak.. kalau kami cakap kami tgh mereng sengal + serabut jgn nak advice.. nanti hanya akan mengundang pening dan hati yg semakin kecik.. kalau semua nak buat kami kecik hati.. penat la nak melayan hati ni.. dgn benda2 lain lg nak fikir.. lainla kalau kami sendiri yg mintak advice.. kalau org nak kata kami keras kepala.. ..takleh nak dgr cakap org .. suka ikut kepala sendiri.. silakan untuk berkata begitu.. korang berhak untuk berkata begitu.. i just want to say here is.. you no nothing about me and my life.. if you want to disturb me.. please nock the door 1st..

p/s: kami tak suka perasaan down ni...sebab nanti kami nak recover lambat and semua kerja akan pending.. cuba untuk positivekan diri..cuba untuk be cool.. cuba utk berlapang dada dgn teguran n nasihat... tp sesunggunya kami ni manusia biasa yg Allah cipta mempunyai emo yg tinggi...T_T..

Monday, December 27, 2010

reading is cool

kalau buku tu spesis
novel... komek...magazine(tu pun yg ringan)
cuba buku...
negotiation.. MEAs...Akta sisa pejal.. tribunel..journal..paperwork..teori hubungan antarabangsa
is  not cool anymore..
is become
horer!!!!!!!

p/s: malasnye nak baca buku..tlong kami!!!!!!!!!! kami malas nak menyiapkan proposal..huwaaaaaaa.. perit nye perasaan malas ni.. ngeri2.. dah2..puteri semut..demi masa depan yg terang n bersinar2 sila la rajin!!..

poyo..

bukan pokoyo.. tau..
pokoyo tu kartun yg pg2 sabtu kat tv 3 tu..
ni..POYO..
Poyo tu ape???
- macam bagus kot.. „terlebih semangat“!
- tak dpt nk digmbrkan dgn kate2 aa
- tatau tapi boleh describe annoying kut
- macam bagus
- perasan bagus
- unbounded amount of talking of superior-nothingness
- takde mana, perkataan buat sendiri
- macam bagus sangat
- kelakuan yg tidak normal yg bleh membuat orang rasa tak sedap hati..
- perbuatan dan percakapan orang yang mengada ada
- org tu suka buat lawak yg blur nak mati + membangga diri sendiri tanpa niat. kalau dengan niat, itu adalah berlagak
- berlagak power
- suka buat lawak bodoh
- poyo = sardin
- cakap lebey drpd aper yg die boley buat
- gila gila
- ntah apa apa
- berlagak
- perasan bagus, cakap terlalu dramatic, exagerate

those are what poyo means according to a survey.
kami amik dari blog orang.
teruk jugak maksud poyo rupanya.
i dont really use that word untuk maksud cenggitu.
selama ni pun yg kami tau poyo means bajet.
but anyway.
kami tiba2 google pasal poyo tu ada sebab.
hehehe.. kami suka cakap kat tet ni..poyo..
peh tu ada plak shbt si tet tu kata.. kami poyo cam tet
adoiii ...tabah je la


'Islam buat kamu jadi baik'

Bismillah....
alhamdulillah Isnin kembali lagi..
selepas 2 hari bercuti...
blk kg!!
kenduri!!
standerd!..cuti jek kenduri.. ramei no menukar status
Barakallah...

tadi sempat menonton HMI
ada perbincangan melayu di Rusia
'APA PENDAPAT MR MUHAMMAD TENTANG MUDA MUDI DI RUSIA?"
'MAAFLAH SY RASA SOSIAL DI SINI SANGAT TERUK'
"DI MALAYSIA.. TAKPELAH..DI SANA ADA ISLAM..ISLAM ITU MEMBUATKAN KAMU JADI BAIK"

sesungguhnya tidak ada yang lebih tinggi melainkan ISLAM itu sendiri
I'M PROUD TO BE MUSLIM!!

p/s: mode yg entah ..suka?..gembira?..rimas?..serabut?...tention?... tak tau rasa ape.. hilang deria rasa???? ada sesuatu yang lacking dalam diri,... tp tak tahu ape...

Friday, December 24, 2010

selamat pg..

JuMaAt!!!!!!!!!
\(^_^)/
best2!!
esok cuti...pehtu mlm ni nak blk kg....
waaa bahagia giler...
tp..
kene drive..
cam tak bahagia sngt coz takleh tido dlm kereta 
ke camne??
hehehehhe

wei korang..
kami nak wat pengakuan ni..
kami tak suka amik gamba..
.. 
..
..
ok2
dah2 jgn balik pasir kat kami!!
peace no war!!

p/s: shbt kami pesan..jumaat ni ada satu saat tu Allah makbul doa kita.. masa bile tu... tu rahsia Allah, jadi banyakkan doa.. ape je yg terlintas dalam hati cepat2 doa.. jom doa ramai2!!

Thursday, December 23, 2010

kami rasa...

kami nak lari.
jauh-jauh.
tapi sampai bila.
kaki kami tak kuat.
asyik jatuh je.
(*_*)

p/s: blur.. ape kes ni sebenarnye...wei..puteri semut wei.. pe kes wei...??

perut bunyi2

lapo la senang cerita!!

so camne??

dah pukul 1.30 pg dah ni

agak2 nak masuk dapur aci tak?
ke camne?

ok2

jom berlari ke dapur!! 

sila jgn halang perbuatan ini ye!!

bile tetiba kene handle program..

gigil kot...hahhahhah
JNS'10 terbaikk
nak jadik cerita patut sampai awal kat tempat program...
tp tula kan Allah tu perancang terbaikk 
sampai tempat program kul 10mlm!
mana ketua fc???
sy...maaf lambat..
ok awak handle ye..sy gantikan jek(ayat anisah hehhe..)
ye baikk
erm...ligat otak fikir nak ckp ape ni? nak starting camne ni?? 
dgn peluh2 sebab gelabah dgn nafas tercungap2 lg..
belasah jek cakap... lama dah kot tak cakap kat depan cenggitu
alhamdulillah berjaya


alhamdulillah ukhwah dgn shbt2 memang best.. love u all
yuz sayang zini, ima, jie, zan, ain, kak syafa, rika, fiqa,syira, kamila, wan, kak iza, kak anis, kak ina, sarah, erna,izzah, A-za, n bnyk sngt nama lagi... gagap nak type!! hehhe
sayang korang semua..insyaAllah ukhwah selamanye..
ada rezeki kita jumpa lg!


p/s: rindu kat korang T_T... serius ni tak main2.. tengah bertabah ni tahan rindu..kecamne?? jom gathering! hahha tabah je la.. rupa macam bertahun dah tak jumpa sedangkan tak sampai lg seminggu... hebatkan ukhwah atas dasar aqidah ni... indah...damai..nyaman..tenang..ok2 dah2..
 apepun the bigger mega tq to kak syida yang sudi memberi kepercayaan kepada yuz... special tq to saidah farhana sarkam+kak huda+hajar juga atas kesabaran melayan kesengalan + kemerengan yuz selama sebelum kejadian berlaku mahupun semasa kejadian. korang memang the best!!

Wednesday, December 22, 2010

Back to school..

Alhamdulillah selamat sudah...
now become a student back..
perasaan yg rojak!
suka.. ermm... teruja...ermm.. 
malas..ada ke??
ada la sikit.. memikirkan hari2 yg akan dilalui
hopefully everything ok
and
yg paling harap grad on time.. 
progress research ikut schadule..
lg harap... 
dapat.... kekuatan rohani, mental, emosi... 
selama dalam pengajian
apepun.. 
dengan lafas

BISMILLAH...

kaki melangkah
semoga Allah merahmat n meredhoi..pilihan ini
semoga Allah permudahkan jalan menuju kejayaan
ameen Ya Rubb

tanya sama hati..

ada la shbt kami kasi video ni... hati dia tgh serabai kot...relex bro.. ok2 layan

Tuesday, December 21, 2010

sijil kahwin kami hilang!

eh..jap2
bile masa kami kawen??

kursus kawen pun tak lagi..
huhuhu
harap tabah ye

p/s: haha..tajuk takleh blah.. sajejek buat gempak.. ngantuk sehhhhhhhhhhhh

kalau org lain update belog.

dorang update panjang2.
pastu byk info.
kalau kami update belog?
ha ha.
sian korang.
sabar ek.
nanti kalau kami rajin.
kami share benda best.
afwan kerana membuang masa anda.
salam alaik.

Monday, December 20, 2010

kaki..

sakit-sakit..
panjat bukit JUGRA..
lari-lari...
jalan-jalan tanpa henti..
berdiri lama..
ok
sebenarnye nak cakap..
baru balik program!!

p/s: JNS'10 terbaikkkkkk...love u all..semoga berjumpa lg next yr..insyaAllah

Isnin....

Bismillah.
alhamdulillah..Isnin datang lg..
seperti biasa duk kat opis ...
with new spirit insyaAllah
with full of joy.. hopefully..
with............smileeeeeeeeeeeeeeee............

tetiba nak cerita pasal kupas pisang..
orang katakan...orng la kata ..kami tak kata.. tau.. 
orng yg kata..
kalau kupas pisang cuma 3 koyak org tu adalah monyet!
ok
dah2
takyah sedih2
peh ni kupas pisang 4 koyak k.
\(^_^)/

Friday, December 17, 2010

sahabat kami gembira

so kami pun tumpang gembira sekali la kan..
tahniah2.. terbaikkklah...
semoga dimurahkan rezeki n dipanjangkan umur
dan
semakin bertambah sumbangan untuk Islam

Perkenankan doaku Ya Allah

Ya Allah..
Kau ampunilah dosa ku yang telah kuperbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaran Mu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah…
Sesungguhnya aku sangat berharap suamiku kelak adalah pilihan Mu di Arash
aku memohon padaMu
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
 sesungguhnya aku sangat berharap suamiku kelak adalah suami yang akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sesungguhnya aku sangat berharap suami ku kelak adalah bidadara untuk ku di Jannah Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sesungguhnya aku sangat berharap suami ku kelak adalah yang terbaik untukku di Dunia Mu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sesungguhnya aku sangat berharap suami ku kelak adalah jodoh yang dirahmati oleh Mu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi ya Allah…Sekiranya suami ku kelak ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlah aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaanMu
Sekiranya suami ku kelak tergoda dengan keindahan dunia Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya suamiku kelak tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suamiku kelak menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah…Kau yang Maha Mengetahui apa yangterbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan keterlanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusanBimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat Mu
Sekiranya aku engkar dan derhaka

Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu
Ya Allah…Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbingan Mu Aku cacat tanpa hidayah Mu
Aku hina tanpa Rahmat Mu

Ya Allah…Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku suatu hari nanti adalah isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah
Hanya pada Mu,

Ya Allah…
Ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan Mu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniaMu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian Mu

Ya Allah Tuhanku…….
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati
Amin, Ya Rabbi Allamin…….

p/s: sesungguhnya Ya Allah.. jodohku ditanganMu.. Kau mengetahui tiap2 sesuatu sedangg aku tidak mengetahui walausedikitpun... betapa lemahnya aku..betapa doif dan hinanya aku..lalu tanganku angkat memohon kepadaMu dalam sedar akan diriku tidak layak untuk meminta2 kepadaMU..namun ku amat yakin Kau Maha Mendengar setiap rintihan hamba2MU walaudalam apa keadaan sekalipun.. dan aku sangat yakin akan sifatMU yg malu untuk mengembalikan tangan hamba-hambaMU yg meminta dgn tangan kosong.. perkenankanlah doaku... sesungguhnya hanya Engkau sahajalah tempat untuk aku merayu, mengadu dan memohon ampun...ameen..Ya Rubb... 

Buat salah tp tak rasa bersalah.... parah2!

Biasanya, kalau kita buat salah kat orang, mesti kita rasa tak best kan?
Rasa bersalah.
Tak senang duduk.
Nak buat kerja pun jadi lain.
Selagi tak jumpa dia mintak maaf, selagi tu lah kita macam cacing kepanasan.


Betul tak?


Jadi, kalau kita buat salah kat 'Tuan' kita, patutnya rasa macam tu jugak lah kan
Tapi kenapa kita boleh rileks je?
Ok je. Happy go lucky je.
Takde rasa bersalah pun.
Malu pun takde.
Lepas tu, siap boleh ulang lagi.
Aik, cam pelik kan kita ni?


Ok, jom check balik hati kita!!
 
p/s: salam jumaat insyaAllah ptngni akan memulakan pengembaraan ke banting dalam mencapai misi besar melalui JNS.......
"Aslih Nafsak, Wad'u Ghairak".

Thursday, December 16, 2010

feelhoney

Sekadar Lelaki Biasa


Wajah nan rembulan
Meruntun jiwaku
Tiap tutur kata
Penuh keimanan

Tetapi diriku
Berbeda denganmu
Aku hanya insan penuh kejahilan

Adakah mungkin kan ku miliki kasih
Atau sekadar dalam hati

Ya Allah perkenankan doaku
Jadi ku halal baginya
Menemani mimpi indahku
Ku bertanya...

Adakah harus ku kata
Ku cinta dia (Ku sayang dia)
Ku sayang dia (Ku cinta dia)
Siapalah aku
Sekadar lelaki yang biasa

Cintaku tak bererti memilikinya
Tapi cukup sekadar doa
Bahgiaku untuknya

kami emo T_T..

serius serabai berckp dgn org tak faham bahasa ni...
lagi serius bengang kalau asyik baut2 tak faham n keed asking the same question many time..
ada plak kene backhead dgn kami ni kang...

i'm not playing hard to get
i'm not playing any reverse psychology theory here
this is about me and the issues that i;m dealing with!!

tlong la faham
apa yg susah sngt nak faham niii???????

p/s: sngt berharap kalau sekali ckp org dah faham... tp kepada tak faham2 ni? ke kami yg ada masalah dalam comunication skill ni... ok! sape2 ada kursus or bengkel pasal comunication let me know!! i have to improve so that takdek dah masalah macam ni berulang buat kali yg entah keberapa tah!

"i eat a lot.but im not fat."

adoiii tercabar sehhh
tu statement my friend yesterday..
sedih giler..
tau la kurus..
kami?
i eat a lot and im fat!


remember.
being thin.
doesnt mean you're not fat.
cuba check jantung,hati dan organ2 dalaman korang.
tah2 berkumpul lemak2 kat situ.
and that doesnt sound good.
you're thin doesnt mean you're safe.
beware of all the 'silent' fats.

dalam membentuk Individu Muslim pun ada satu ciri yang kita kena ada.
Qawiyul Jismi.
atau dlm bahasa kita.
sihat tubuh badan.

exercise people exercise!
huh!huh!huh!
*berlari ke dapur*
 
 
p/s: oit2.. puteri semut yg pemalu tp comel ni nak kene rotan ke ape??... kata bnyk kerja.. kerja!kerja!kerja!.. blogging lak dia.. adoiii tabah je la

its gonna be a busy day!!

wooo stress!!

T_T

bnyk nye benda tak satel lg..
medicle check up..
bayaran fees..

semuatu nak buat harini..
dgn report Basel lg tak siap...

waaaaaaaaaaaaa

p/s: dah2 cepat bertindak...

Wednesday, December 15, 2010

"till we meet in Jannah"

semlm dpt msj tu..drpd seorg shbt yg bernama tet.. dia nak fly gi jordan.. 
lama dah tak jumpa dia..masa ym dgn dia happy giler.
teringt segala kisah mereng2 dgn dia dulu
serius rindu u sis!!

"till we meet in jannah.."
atau dlm bahasa standard nya.
"hingga kita berjumpa di syurga nanti."
skali baca mungkin x rasa pape.
 
tp try baca dengan hati,
"hingga kita berjumpa di syurga nanti."
boleh rasa x impian utk sama2 masuk syurga tu sgt besar.
kawan2 yang selalu lepak ngan kita selama ni.
akan kita jumpa lagi ke kat syurga..

o my Rabb.
those words sangat deep..
kawan yang baik,
ialah kawan yang nak masuk syurga sama2 ngan kita.
bukan stakat nak enjoy dunia sama2 je.
tp nak enjoy akhirat pun sama2.

tipula kalau kami x sebak weh.
nangis kang aaaaa.

untuk tet,
"saya pun nak jumpa awak jugak.."

"saya pun nak jumpa awak jugak.."

"saya pun nak jumpa awak jugak.."
 
p/s: dulu pernah buat kerja giler bersama tet berlakon sakit perut sebab nak skep program bengong.. serius mula2 tu macam dah nak kantoi dgn fc.. tp de plak fc lain dtng selamatkan keadaan fuhhh... lega.. wakakaka terbaikkk la wei.. rindu ko wei.. lama dah tak gaduh dgn ko.. paling dalam ko cuit hati kami bile masa tu ko de sekeping je biskut... pehtu ko patahkan..separuh ko kasi kat kami.. kami tolak tau coz ko lapo giler time tu.. sekali leh lak ko nangis sebab kami tak amik biskut tu.. wei,.. terharu wei.. bestkan bile ukhwah kerana Allah.. ukhwah yg mengutamakan shbt.. tq tet.. sayang ko.. ko kalau jumpa muka cam MZ kat jordan tu kasi tau ek... ;-p gatal la pulak... adoiii

\(^_^)/..hehhee

Assalamualaikum...
morning everyone!!
alhamdulillah Allah masih kasi pinjam degup jantung ini buat kesekian kalinya..

pagi2 ni nak cerita pasal apa ek??
ok
jom cerita pasal..

SyUrGa!..

syurga tu bukan tempat biasa-biasa.
yang akan masuk syurga pun bukanlah orang biasa-biasa.

so
jom jadi org luar biasa!!!


Tuesday, December 14, 2010

Sekadar lelaki biasa...

Ya Allah...
aku bukan Siti Khadijah
untuk mendamba seorg lelaki sehebat Rasulullah

Ya Allah..
cukuplah bagiku 
seorang lelaki yg bisa meluruskan bengkok ku
meluruskan agamaku
demi mencari redho MU


Ya Allah..
lelaki biasa itu yg kudamba
lindungilah dia...
kasihanilah dia..
pandulah dia..
luruskanlah dia di jalanMU..
Ameen Ya Rubbb


p/s: nampaknye..puteri semut yg pemalu tp comel ni dah semakin mengarut la pulak... adoiii.. harap tabah!!

erm... mata terpandang

kat almari... n buku tu.. novel tu dah berapa kali tah ulang baca.. cerita dia memang....
best!!

"...Ini bukan asam pedas ni. 
Dah macam masam-kelat-pedas aje.
Masin sangat la ni.
Lain kali nak letak garam banyak mana timbanglah dulu.
Nak bagi kita orang kena diabetes ke Cik Ana oi...?
Bancuh Along kopi. 
Kurang gula. 
Tapi campur sikit honey.."
(petikan drpd novel...5thn 5bln) 

p/s: mode stress... adoi ii.. tabah2..


awk.. awk tahu tak kenapa Allah ciptakan jari??


SUPAYA

SATU  HARI NANTI SESEORANG YANG DICIPTA UNTUK AWK 
AKAN DATANG 

DAN 

PENUHKAN RUANG ITU DENGAN MENGGENGGAM ERAT JARI-JARI AWK
SELAMANYA …


(*_*)
wei kami tengah mode jiwang.. jangan terpedaya.. wakakaka..mereng2...
wei.. puteri semut yg pemalu tp comel wei..

ya Allah, please don't leave me.

im scared of not being with You. :'(

sape nama awk?

fairuz..
ooo...serius ke??

eh2 org ni takkan kami nak tipu kot oklah dia nak kami tipu kami tipula..

eh taklah.. nama sy sabariah!
yeke..klasiknye nama...

adoiii bertabah je la dgn org ni..

kak.. betul2 nama sy nor fairuz bt abu bakar... kat opis ni org panggil sy nor.. tp kalau nak ok normal call me yuz..

ok! akak panggil Fai!...

pulak!!

memang bertabah la dengan kerenah org2 ni...

ape2 je la kak.. janji ada nama... sy tak kisah...

terasa cam nak hantuk kepala kat dinding.. org cam ni pun ada.. ni la kalau dah terlampau pandai..... benda simple pun jadik complicated.. ke camne??
layan je la...

Monday, December 13, 2010

buat baik...

kami tidak akan ikhlas kalau orang lain paksa kami untuk buat benda baik.
tapi kami akan cuba ikhlas kalau kami sendiri yang dipaksa oleh diri sendiri untuk buat benda baik...

wahai diri...

jangan marah ek diri..
kalau kami paksa awk buat benda baik.
benda baik je pun.
nanti awk gak dapat saham nya kat SANA.

apa?

OK?

terima kasih.
sayang awk.
muahhmuahhmuahh fuh.fuh.(muhammad version)


mode: merepek+merapu... huhuhu...

rise n shine

Bismillah

morning everyone!!
PAGI ISNIN YG DAMAI...
(sebab sekarang tgh sensorang kat opis... ramai cuti harini.. cuti baru lepas kawen la.. cuti sebab demam la.. cuti saje2pun ada.. cutila..cuti2..takdek sape nak marah.. esok cuti lg ek.. bunyi jeles lak.. huhuhu)

apapun..
have a blessed day.
make today another step towards jannah.
insyaAllah

(^_^)/

mata layu..

tandanye ape tu??
ngantuk la ape lg...
bile dah ngantuk.. kene wat pe??

TiDo!!

Bijak!

sebelum tido kene wat pe??

so let's do the basic thing before sleep...
dgn harapan tido sebagai ibadah n dilindungi..
insyaAllah!!

Sunday, December 12, 2010

don't get angry.

Muhammad said,
“The strong person is not the one who defeats his opponent in a wrestling match,
but the strong person is the one who controls themselves when angry.."

sweet kan pesanan ni.
Dear God,
save us from anger.
Make us slow to get angry.
and quick to forgive.
amin.


p/s: jgn marah2 tau... senyum jek.. kalau marah... ketawa jek... ke camne???

sempat lagi tu...

hehehhe...
kata pun pompuan.. standerd ar kan....


Alhamdulillah best jumpa shbt2 yg dah lama tak bersua muka
apepun semoga ITMU terus maju!! go ITMU go!!

p/s: alang+zati+tirah= cute (^_^)/.. kawan baik2 tau jgn gaduh2.. kalau gaduh kakyuz rotan pakai hanger jek.. senang!

Jangan gaduh-gaduh

Sebagai manusia,
Kita diciptakan dengan pelbagai corak pemikiran dan pemahaman,
Jadi mestilah ada percanggahan pendapat,
Tak kirala dalam persatuan ke apeke,
Yang penting kita mestilah hormat pandangan orang lain,
Sebab pandangan tak ada betul salah,
Jawapan barula ada betul salah.....

satu lagi..
benda yg lepas jgn diungkit..
buat pe nak cuit lg benda yg dah ada adam peti harta karun..
biorkan je la..
dah eloh2 nak cuit2 lak..
kang tarasa balik kang.. lg panjang lak ceritanye
apepun.. tenang jek.. damai jek..
hidup ni singkat je kot..
dah singkat, jgn nak buang masa sakit hati..
nak sakit hati ke ape ke..
kejap2 cukup la..
kang kecik hati lama2 kang ..
tinggal beso mana lak kan hati tu..
layan kan je ape yg ada depan mata..
buat kerja masing2 cukup.
janji kerja betul n jalan..
ni dok layan sngt rasa hati yg pelik2
satu benda outcome takdek..
takke sia2 namanye..

p/s; mode saja2 hehe.. bersenang2 hehhe.. mata ngantuk tapi takleh nak tido...so tulis pun mengarut jek

Friday, December 10, 2010

petang tadi kami menangis...

air mata membasahi pipi..
sayu sihhh
...
...
..
...
..
...
..
...
...

bawang ni memang la..
adoiii...


p/s: org kata kalau penih mata sngt2 masa potong bawang kadar angin dalam badan tertalu tinggi... uish.. patut la asyik hanggin jek 2,3 harini.. siap gastrik bagai.. tabah2

Thursday, December 9, 2010

apa hal lak hp kami ni...

wei.. hp.. wei...

ape kes lak ni...

jgn la carik pasal lg...

T_T

SNICKERS...hehehe

TQ nASrAh!!
sebab...
kasi...

SNiCkERS..

Suka-suka!!

lain kali kasi lagi ek... (^_^)/


p/s: alhamdulillah kesihatan ditahap yg normal walaupun tak ditahap membanggakan lg...

Allah.. ukhwah itu...

SubahanaAllah..

kami sakit sebab gestrik drpd lepas lunch sampaila.. ke mlm
mula2 macam nak cancel meeting kat shah alam...
nak ckpnye sakit.. memang hebat sampai jalan pun dah takleh nak tegak..

tapi...
alhamdulillah...
jauh di sudut hati kata...
pegang pada janji...

alhamdulillah laratkan juga kaki ni jejak shah alam untuk meeting
kak shida amik depan rumah tepat jam 8mlm bertolak
dalam perjalanan mulut ni kumat kamit dgn istifar n kalimah ALLAH sambil tangan menekat ulu hati yg sakit bukan kepalang...

kak shida perasan kami macam lain macam..
so tutup econ..
alhamdulillah agak confet la sikit..
masa sampai memang mencari daya la nak melangkah...
dalam hati boleh tak nak bertahan ni??

kaki melangkah..
sampai2... masyaAllah.. tangan cepat menghulur ke sahabat..satu2 shbt berjabat tangan berpeluk.. tanda ukhwah... alhamdulillah jumpa kak midah(pineng), kak pah (arau, shah alam), kak mazni (mesir)...dan ramai lg shbt lain...

lepas tu terus duduk..
tetiba rasa satu keajaiban yg sngt dasyat...
alangkah...
hebatnye tangan shbt2 tu dgn izin Allah
sakit di perut hilang serta merta tanpa berbekas

alhamdulillah...
Allah...

syukur atas nikmat sakit dan sihat yg datang dan pergi sekelip mata..

p/s: mode baru balik meeting... sangat gembira melihat akrabnye kak midah+kakpah+kak mazni..... comel... kembar 3 yg comel... Ya Allah kuatkan kaki ku dalam jln dakwah ini seperti mereka... ameenn

Wednesday, December 8, 2010

bile gastrik datang tiba2...

T_T....

sakit kot...

kat opis lak tu...
tabah2..
sabo2..

insyaAllah kifarah dosa2 kecik..
TQ Allah...

apakah???

......................


bila bunga menjadi kata...
pohon kasih kita akan akhirnye..
berbicara kepada tetamu cinta...


????????????????????????????

mode jiwang!!!
boleh ke???
adoiiii


p/s: wei... puteri semut yg pemalu tp comel.. wei..
ape kes wei..

kami ada kat opis!

bukan kat rumah...

alhamdulillah...

tak jadik cuti..

wahai jiwa yg tenang....(^_^)

"Wahai jiwa yang tenang!Kembalilah kepada Tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhaiNya.Maka masuklah ke dalam golongan hamba-hambaKu.Dan masuklah ke syurgaku."

(Al-Fajr:27-30)

snow white

ada ke snow black???

ke camne??

dah2..
tido time...
so let me be the sleeping beauty.. (^_^)
i should be in bed by now..

sebelum tu..

muhasabah sikit..

rendah hati ke rendah diri???

yg pasti!
umat islam kene rendah hati
bukan
rendah diri...

p/s: nak tido ngantuk... berniat nak cuti esok.. ikut keadaan tekak.. kalau ditakdirkan tekak ok esok...
so gi la kerja dengan jayanye... kalau tekak tak ok.. so takpasti lg camne.. just wait n see.. insyaAllah Allah dah aturkan yg terbaik esok

Tuesday, December 7, 2010

ada sahabat emo dgn kami!!

adoiii

letih tul la org emo ni.

yg bengang tu tetiba jek nak emo2.. relex la.. bukan benda beso pun...

dpt msj wish for thn baru... number tu tak dapat dikesan.. coz kan hp kamikan excident n mati kat tempat kejadian.. so semua number takdek... n yg paling penting.. ni nak kasi tau ni.. kami ni memang tang number2 ni susah nak hengat.. number sendiri tu pun lama no nak hafal..

bile tak tahu sape yg anto sms tu.. tanya la kan ni sape..
sekali leh lak hamba Allah tu jawab dgn emo nye..

"subhanallah.. ana telah menzalimi diri ana sendiri. gambaran doifnye ana bilamana sahabiayah dah padam no. ana"

AdOiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

apasal nak emo over ni????????????????????????

bile dikasi tau perkara yg berkaitan hp kami yg excident tu...

leh lak dia jauh hati.. takpelah takyah la tau dia sape.. cuma sekadar tahu nama dia muhammad.

siapa muhammad ni???????????????

bile suh ngaku jujur dia sape..
tak balas dah..

dia ni betul2 ke nak kami black listkan number dia dalam hp kami ni ke???
ce cakap???

dah..

kami lak yg emo...T_T.

jgn la buat cenggitu... yg nak terasa sngt sebab kami takleh kesan number tu apasal??
number bpk kami pun kami gagap nak nyebut.. of coz la number org lain takleh nak hafal!!

adoiii

payah tul la...
suka hati lah.. malas nak layan.. banyak kot benda lain lg nak fikir...


p/s: semlm ym dgn shbt lama yg dah tak ym.. nasib baik dia tak emo coz dia tanya km dah delete ke dia sebagai kwn kat fb?.. bukan kami delete dia.. kami delete diri sendiri kat fb...huhuhu

salam maal hijrah 1432!

selamat la ek to semua...
cerita bab tahun baru ni...
macam2 lak dtng kat kepala otak kami ni ha...

tadi p program kat shah alam.. p sekali dgn sahbt..

"wei korang slmt thn baru!!, ape wish for thn baru??"
"sy nak kawen!!".. tet menjawab dgn jayanye
"sy pun nak kawen gak!!".. tot pun tanpa segan silu menyuarakannye...

kami garu kepala... ape kes lak budak2 ni...

kami punye azam ape???.... kawen???
blummmmmm.. blummm kot.... takdek sape nak... wakakaka...
hidup serabai jek...
sape nak kan...
so..
relex dulu...
mungkin azam thn2 depan la kot.. not this year la kot
ke camne???


apepun thn baru yg datang... insyaAllah berazam untuk menjadi hamba yg sebenar-benarnye hamba!..

Ya Allah hidupkanlah aku dengan kehidupan hamba..
matikanlah aku dengan kematian hamba...
dan..
tempatkanlah aku kelak dikalangan hamba-hamba yg KAU redhoi..
ameen Ya Rubb...


p/s: mode balik program... alhamdulillah cam biasa.. blk program memang tak menghampakan.. perut keyang!! adoiiii...

Monday, December 6, 2010

cikyuz sayang muhammad!!

untuk muhammad video


untuk muhammad irsyad b amin nasir
semoga terus membesar bersama rahmat dan kasih sayang Allah..
walaupun tanpa ayah disisi...
muhammad ada ummi..
ada kami semua..

cikyuz sayang muhammad..


p/s: al-fatehah buat aruwah amin nasir b abdul razak.. yg telah pergi ke rahmatullah seusia muhammad..

ada org kasi panda pg tadi...

TQ (*_^)/

tp...
kalau panda real lg best kot
ke camne???



p/s: kalau dapt real boleh ke simpan panda kat rumah??? ke camne wei.... hehehe

kata-kata itu...

"yuz... jgn sedih2 dah.. jgn layan lg rasa dukacita tu...Ingatlah umur kita pendek, sebentar lagi kita pulang kpd Allah. Maka.. hiduplah laksana bunga Sakura, berumur pendek tapi indah mempesona.Jaga diri baik2. Buang semua luka dan duka... Tersenyumlah dan segera lakukan kebaikan. Bangkiiit, lihat matahari penuh energi.'Lihat' Allah membuka pintu2 RahmatNya.. Ambil., dan taburlah benih2... cinta dan kasih pd keluarga dan sesama kt... dan insyaAllah satu hari nanti pada suami, anak2... dan nanti.. ia akan berbuah di Surga abadi..aminnn.."

ameen Ya Rubb...

terima kasih shbt atas2 kata2 itu...
kata-kata itu...
sngt memberi kesan..
syukran...


p/s:Ya Allah jadikan kami hamba yg mencintaiMu, yg menjadikanMu sebagai tujuan kami, yg menjadikanMu tertinggi di hati kami, yg menjadikanMu di atas semua kepentingan lain, sehingga kami mencapai redhoMu..

Syukur..

Bismillah.

Alhamdulillah...

isnin dtng lg.. alhamdulillah...
cam biasa masuk opis lg..

ada sedikit ketenangan.
huyeh. :)
jangan stress2 puteri semut yg pemalu tp comel!!.
buat kerja buat kerja buat kerja.
shhh.


Rasulullah bersabda: “Setiap musibah yang menimpa seorang muslim, pasti Allah mengampuni (sebahagian) dosanya, meski hanya duri yang menusuk kakinya”.

(Sahih Al-Bukhari dan Muslim)

Sunday, December 5, 2010

kami ke yg kurang husnuzon???

susahnye jadi org kuat terasa ni...
time penat memang la cepat terasa ..
ke camne??

dah2 la puteri semut yg pemalu tp comel...

buat la benda lain yg lg pekdah

kerja nak makan hati jek...
bukan leh keyang pun...

jom makan kek!!

jom2!!


(*_^)/


p/s: sedang berusaha untuk menjadi org yg nuetral... tp sngt lah sukar sebenarnye..

kami kecik hati..

perluke..
entahla..
tapi...

kami kecik hati...

T_T...

sedihnye...

kenapa susah sngt nak senyum...
bile kite senyum kat shbt tu..

semua org penat..
bukan dia sorang jek...


kami tetap kecik hati...
penat kami berbasi2..
tp...
dia tetap buat muka tak puas hati...

kalau tak puas hati...
jgn dtng...
tak paksa pun datang...
sila jgn dtng program ini!!
program ini bukan satu paksaan!!

sedihnye...

Ya Allah... penatnye.. nak melayan kerenah manusia ni...

kalau org baling batu kat kite,
jgn balik dgn batu balik..
baling dengan bunga...
...
...
...
...
..
...
...
tp...
kalau..

dengan pasu2 bunga tu sekali boleh tak???

T_T...Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Friday, December 3, 2010

hari ini ...hari...

JuMaAt....

esok...hari...

SaBtU...

CUTI!!!!!!!!!!!!!

apasal susah sangat nak bukak journal ni??

wei...journal..wei..

apasal lak susah sngt harini nak bukak ni??

tenet slow ke...kami yg slow ni???

Thursday, December 2, 2010

LESTARI = PANTI ASUHAN KANAK-KANAK

..........HEEEEEEEEEEheehehehhehe.......

serius confius...
kenapa semua org bertukar jadik kanak2 riang??

adakah disebabkan kestressan yg melampau..

iye..

itu sudah pasti..

memang mereng la... terbaiklah...

lagu yg di pelajari hari ni...

ketam jalan senget2..
itik jalan baris2..
katak jln lompat2..
kuda berlari2...
burung terbang tinggi2..
ikan dalam air bloob2..
semut jalan jumpa kawan hulur tangan beri salam..
Assalamualaikum...



wei..terbaikkk la weiii.. jom main polis entry lak!!!

esok bwk getah!
kite main lompat getah nak???

(*_*)/

serius la pulak kemerengannyek...

adoiii
tabah2..



p/s; tadi cam heppy2 jek... sekali tak jadi happy dah.. coz ingtkan harini jumaat, rupanye....khamis!!! waaaaaaaa.... esok kerja gi... tabah2...

pembinaan rumah pn rohani + sahsiah rupa diri

=InDiViDu MuLim

(*_^)/

teruskan usaha puteri semut yg pemalu tp comel!!

u can do it!!



p/s:.. kenapa nak rasa serabai n semak hati sngt kan... Allah ada ..itu pasti.. dah jom makan!!!

mutasaqitun fii thoriq ad-da'wah

golongan yg tercicir dr jln da'wah

adoiii malu...

benda ni pun leh terlupa...

kata serabaikan...
semua benda jadi tonggang langgang..

Sebab-sebab keciciran yang berhubung dengan gerakan:
1. Kelemahan sudut tarbiyyah
2. Tidak meletakkan seseorang di tempat yang sesuai
3. Tidak membahagikan-bahagikan kerja kepada anggota
4. Tidak mengambil berat ahli
5. Tidak menyelesaikan persoalan dengan segera
6. Pertikaian dalaman
7. Pimpinan tidak layak

Sebab-sebab yang berkaitan dengan individu:
1. Tabi?i yang tidak tetap
2. Takut berlaku sesuatu kepada diri dan pendapatan
3. Melampau
4. Bermudah-mudahan dan longgar
5. Tertipu dengan kedudukan dan bersikap menonjol diri
6. Cemburukan orang lain
7. Fitnah senjata

Sebab-sebab luar yang menekan:
1. Tekanan ujian
2. Tekanan keluarga
3. Tekanan persekitaran
4. Tekanan gerakan-gerakan bahaya
5. Tekanan bermuka-muka


puteri semut yg pemalu tp comel.. sila jgn jadi org yg tercicir yek.. nanti rugi.. kalau dah rugi ape jek yg dapat?? of coz la tak dapat ape kan... nak ke tak dpt ape2 hidup kat dunia ni????

takmo...takmo...takmo...



p/s: malu gilerr boleh lak tanya...mustasaqitun fii thoriq ad-da'wah ape tu?? ...sekali shbt jwb..golongan yg tercicir dr jln da'wah..

;-p

nampak no kami tido dalam usrah!!!!!!!!!!!!! waaaaaaaa
bukan ape selalu sebut dlm bahasa melayu... sekali sebut dlm bahasa arab.. tetiba jadi blur di pg yg serabut lg la bertambah blur...

la takhaf wa la tahzan innallaha ma'ana.

jgn takut dan jgn bersedih sesungguhnya allah bersama kita♥

datang opis tengok meja semak giler.... meja ni pun la.. sibuk nak ikut tuan dia..
tuan dia semak hati... dia pun nak semak.. segalanye yg ada atas meja hanya dipandang sepi.. no feeling... giler!! kami dah hilang perasaan ke.. dah takdek rasa ni.. parah2!!..

adoii..

sengal nye..rasa.. kenapa semua benda ni nak kene rasa...
tak boleh ke rasa2 mereng ni p main jauh2...
takpun duduk jek diam2 kat satu tempat yg kami tak tahu kat mana...
kan senang...
ni tak...
nak gak lepak kat hati kami ni
ape hal???


adoii...

walaupun dah terungkai sikit mlm tadi ..
tak tahu la...
statusnye...
terungkai ke??
ke bertambah tersimpul?
ke camne???

serabainye...
huhuhuwaaaaaaaaa

taksuka...taksuka...taksuka...
nak kek...
nak aiskrim..
nak mocha blanded...
nak coklet...
nak makan...
nak makan...
nak makan...

T_T.....


p/s:... terasa cam nak suh hati duk depan mata nak tanya... hati await leh jadi lagu ni... await serabut sngt... habaq2.. waaaaaaaa... tapi tak leh nak buat camtu... Ya Allah terima kasih atas nikmat rasa yg begini.. setidak tidaknye.. aku merasai rasa begini... T_T

Wednesday, December 1, 2010

Hati rasa hanyut...

Serabut..
rojak..
serabai..
apeni????

tak suka nye....

Ya Allah..

penatnye kalau ada masalah berkaitan hati ni...

T_T...

I think i should go and find my "LOVE LATTER"..

giler sejukkkkkk

kami kat LESTARI UKM

ke..........

kat....

NOTTINGHAM UK ni............


adoiiii...

confius lak rasa
sejuk sampai ke tulang... nak menaippun gagap jek jarini..


p/s:...terasa sengal giler.. ni bukan yg sengal mereng tu.. ni seriusnyek sengal tulang ni...

Hendphone baruku dan tawakal

Alkisah berlaku beberapa hari yang lepas.
sementara nak tunggu meeting.
kami tido....serius memang ngantuk giler nye lah
konon2 taking a nap selama lebih kurang 30 minit.
(LOL nap ape sampai 30 minit)
tp sedar2 kami tido almost sejam la plak.
meeting pukul 3 ptg.
kami bangun pukul 2.58 ptg.
very nice...kan...hehhe..sengal giler lak rasanye...
pastu kami mcm salahkan ph baru kami sebab x kejutkan kami.
boleh x dia diam tanpa sebarang bunyi-bunyian.
mana la kami nak sedar kan.... tido lak kat surau... memang bestlah..

anyway.
kami teringat plak konsep usaha dan tawakkal org Islam.
kot2 la ada setengah org yang tidur x kunci jam.
sbb dia mengamalkan konsep bertawakkal pada Allah utk kejutkan dia bangun.
so dia x perlukan jam.
dia nak tawakkal.

bagusla bila kita sedar dan tahu.
yg membangunkan kita dari tidur tu Allah.
tapi.
mcm slack sikit kalau kita tawakkal semata2 tp x usaha plak utk kunci jam tu.

ada dulu sorang sahabat Nabi ni.
dia datang jumpa Nabi.
Nabi tanya dia.
"mana unta kamu?"
pastu sahabat tu jawab.
"saya biarkan unta tu tanpa diikat.sbb sy nak bertawakkal pada Allah."
dgn harapan unta dia tu x hilang.
pastu Nabi pun jawab la balik.
"ikat dulu unta kamu tu.baru tawakkal."

woo nice..... sweet jek Rasullullahkan..
simple je ayat Rasulullah kan.
tp sgt bermakna....


p/s:...dari zaman belajo sampai dah kerja..sampai belajo balik ni.. memangla..tabiat suka tido ni payah no nak hilang... tabah je la..